30 d’abril del 2013

Destemps de primavera

Després d’uns quants dies de pluja, avui ha sortit el sol. Ha estat un fet noticiable, i sens dubte protagonista de molts comentaris, fotos i “estats” a tot tipus de xarxes socials. Però jo vaig a un estrany destemps. Damunt meu encara hi tinc aquell cel groguenc i pesat, carregat de la pols del Sàhara. 

Aquest matí no me n’he adonat, d’això, perquè era molt d’hora i encara plovia quan he sortit de l’hospital. La metgessa que m’ha atès m’ha fet el reguitzell de preguntes obligades que jo anava responent de forma gairebé robòtica: trenta-set, sí, dos, no, el mes passat... I just després de l’ets al·lèrgica a algun medicament, m’ha demanat si havia tingut malalties importants. I jo anava a dir que no, per pura inèrcia, i el meu cervell s’ha aturat, i puc assegurar que he sentit el xerric que fan els dibuixos animats quan frenen en sec, i ràpidament he rebobinat. Stnatropmi seitlalam... I he dit que sí, és clar. Ha estat aquest xerric estrident el que ha fet que se m’arrapés de mala manera un mal de cap que vagarejava a prop de les meves temples. 

Si en fa, d’hores, de tot plegat, i encara segueix aquí el cel groguenc, o el mal de cap, o la pols del Sàhara. Perquè sí. Per simpatia. O potser només per recordar-me que respostes que abans eren no ara són sí.

Il·lustració d'Andrzej Tylkowski

No obstant, fa estona que dono voltes a la possibilitat de reposar el cap al coixí de les vostres paraules i amb un sospir profund tancar els ulls i abandonar, confiada, qualsevol cel fins demà al matí.



Al final, anar a destemps no està tan malament. Qualsevol dia em trobaré que tinc el sol solet només per a mi mentre la resta aguanteu el xàfec. 

23 d’abril del 2013

L'heroica gesta del ratolí

Temps era temps que en una taula de fusta de pi, flanquejat per un bosc de papers, s'hi assentava un ordinador. Tenia el tràfec constant d'un ordinador domèstic; ben entrades les nits, era un redòs de calma i silenci i tan sols un petit llumet blau titil·lant el mantenia visible en la fosca. Però unes hores abans, al vespre, tot el seguici feia via pels seus carrers i aquests bullien rítmicament; s'hi feien curses de tota mena, juguesques, confessions, acrobàcies, cançons...

Un bon dia, arribà a l'ordinador una pantalla que ningú no havia vist mai abans. Era d'un blanc impecable, tan lluminós que encegava. Era terrible! I, sabeu què? Que la pantalla tenia gana. Es va maximitzar per damunt de totes les altres, i alçant també la seva ombra sobre el teclat, va proclamar que si no era complaguda amb una emoció cada dia, estendria un virus mortífer pertot.

Les emocions, desmembrades i desvirtuades en caràcters individuals, van reunir-se en una ordenada assemblea, i com que no es posaven d'acord amb quina havia de ser la primera a lliurar-se a la pantalla, van decidir fer un sorteig. Així va ser com la malaurança va recaure sobre l'Alegria. Ningú no se'n sabia avenir, que hagués de ser ella la primera. Però ella va acceptar la seva dissort amb gran pena i va començar a recollir una a, i després una l, i tot seguit una e...

Quan era a punt de posar la darrera a, i la blanca pantalla ja festejava el triomf, va aparèixer, cavalcant frenèticament, un majestuós ratolí. La lluita va ser ràpida, i després d'un seguit de ferotges clics, va quedar feta un no res, reduïda a un blanc esmorteït, allà en un racó, condemnada a l'extinció immediata. Just abans del darrer i definitiu clic, la pantalla va alliberar un somriure, qui sap d'altres lluites. El ratolí, aleshores, va donar-lo a l'Alegria i va marxar veloç, preparant-se ja per noves aventures.

L'Alegria, ara, tenia massa somriures per a ella sola! Per això es va dedicar a escampar-los a tort i a dret.

I així fou com les emocions, amb l'heroica gesta del ratolí, van sobreviure a l'atac d'una temible pantalla que se les volia cruspir, talment com el drac que es volia cruspir a la princesa...

                                                                       Il·lustració de Marta Montañá


FELIÇ SANT JORDI!